Neem gerust contact met ons op:

Kreekdijk 37
4758 TM Standaardbuiten
 

CHROOM-6

Toepassingen

Chroom-6 wordt ook wel aangeduid als Chroom(VI), Cr(VI), Cr6+, zeswaardig chroom, of hexavalent chroom. Verbindingen met chroom-6, zoals zinkchromaat, loodchromaat, strontiumchromaat en chroomtrioxide (CrO3), werden vroeger vanwege hun roestwerende eigenschappen veel gebruikt in de verf- en staalindustrie. Zo werd chroom-6 veel gebruikt in beschermende verf voor staal en aluminium voor onder andere vliegtuigen, treinstellen, militaire voertuigen en bruggen. Ook werd chroom-6 gebruikt voor het impregneren van hout (gewolmaniseerd hout) en looien van leer.

Deze stof is zeer giftig en kankerverwekkend. Het verwerken (bijvoorbeeld schuren) van oude verflagen met chroom-6 brengt dan ook grote gezondheidsrisico’s met zich mee, doordat er stof met chroom-6 vrijkomt en dan kan worden ingeademd of door de huid kan worden opgenomen.


Chroom-6 onderzoek laten uitvoeren

Heeft u onderhoud gepland staan aan bijvoorbeeld een stalen constructie of element en vermoedt u dat de stof Chroom-6 is toegepast om het te beschermen tegen corrosie? Dan is het raadzaam om, een onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van Chroom-6, voordat er gestart wordt met de werkzaamheden. Asbest Consultancy heeft de expertise om eventuele aanwezigheid Chroom-6 aan te tonen.


Chroom-6 is een stof die net als asbest vraagt om een heel zorgvuldige aanpak. Zolang de stof niet vrijkomt in de open lucht is er (nog) geen gevaar voor de gezondheid.


Meer weten over een onderzoek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.